joi, 6 ianuarie 2011

Sibiu - Piata Mare (II)

joi, 6 ianuarie 2011
Piata Mare - 1909 - 2010

Avem pentru astazi o perspectiva mai larga a Pietei Mari din Sibiu. De la stanga la dreapta gasim: o cladire veche albastra (nu stiu ce a fost / ce este), Muzeul Bruckenthal cu statuia lui Ioan de Nepomuk, Primaria (fosta Banca de Credit) si Biserica Catolica. Turnul din dreapta, din plan departat, este al Catedralei Evanghelice.

Interesante sunt trasurile din poza de epoca - probabil in Piata Mare exista o statie de trasuri. De asemenea, par sa fie si linii de tramvai, in cel mai apropiat plan din imaginea veche. Astazi, in Piata Mare nu mai gasesti trasuri si linii de tramvai, ci doar piatra cubica, terase de lemn si uneori scene de concert.

6 comentarii:

Roxana spunea...

Ce bine ti-a iesit fotografia...ce frumoasa e cea veche...felicitari!

Anonim spunea...

statuia lui Nepomuk e in curtea cladirii alipita de Biserica Catolica. numai bine !

Anonim spunea...

Fotografia veche prezinta o zi de targ din Grosse Rink a Sibiului, piata din afara zidurilor cetatii initiale. Sunt acolo trasuri de notabili veniti din satele din apropiere, dar si carute ale taranilor sasi si romani. E foarte interesanta patura in carouri de pe calul trasurii din mijloc. Este sigur proprietatea unui roman, motivele in carouri fiind tipice etnografiei romanesti cu radacini ancestrale celtice. Foarte interesanta este si statuia bust din planul de mijloc stanga care probabil reprezinta unul dintre imparatii Habsburgi care au ctitorit in Sibiu.
Excelenta juxtapozitia cu fotografia ta contemporana, arata schimbarile seismice prin care a trecut Sibiul in destul de putin ani la scara istorica. Se poate compara cu caderea Imperiului Roman...
Valentin Mandache
Case de Epoca

Lucian Vasile spunea...

Roxana, multumesc frumos!

Domnule Mandache, foarte interesanta observatia dvs legata de patura de pe calul trasurii din mijloc! Statuia este a Sfantului Ioan de Nepomuk (azi mutata din Piata).

Oricum, Piata Mare din Sibiu este probabil cel mai bun exemplu de reviriment urban din ultimul deceniu, din Romania (atat estetic, cat si practic). De fiecare data cand trec pe acolo, simt ca interactionez cu locul, mereu este ceva care imi retine atentia. In comparatie, Piata Sfatului din Brasov este foarte frumoasa, dar mi se pare foarte statica si plictisitoare.

Cezar spunea...

Dacă în Bistrița este exces de vegetație, în Piața Mare se pare că a dispărut complet. Cu toate astea, rămâne un exemplu foarte bun pentru ceea ce ar trebui să fie de fapt o piață.

Un blog foarte constructiv, felicitări! Succes și cu bursa de cercetare de la Universitate.

Mihai spunea...

Cladirea din stanga, cea albastra, este numita Casa Albastra sau Casa Morringer. Apartine tot de muzeul Bruckenthal si actualmente gazduieste Galeria de Arta Romaneasca si diverse alte anexe ale muzeului.
http://www.brukenthalmuseum.ro/romaneasca/01.htm

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket