vineri, 17 septembrie 2010

Bucuresti - Imobilul UGIR

vineri, 17 septembrie 2010

Bucuresti - Imobilul UGIR

Nu se gasesc in Bucuresti prea multe exemple de arhitectura fascista - doar vreo 3 cladiri pot fi enumerate: Palatul Academiei Militare, imobilul din continuarea blocului Adriatica-Trieste de pe Splai (nu ii stiu denumirea) si imobilul UGIR. Acesta din urma se afla pe una din strazile care fac legatura intre bulevardul Magheru si Calea Victoriei, in apropiere de Piata Romana.

Un articol foarte interesant despre cladire a fost publicat de Radu pe BucurestiiNoisiVechi, din care scot si eu cateva idei principale. Noul imobil urma sa fie sediul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, fiind ridicat in 1938, dupa planurile arhitectului Constantin Mosinschi, iar constructor a fost renumitul Emil Prager. Pe fatada au fost executate o serie de reliefuri art-deco de catre Mac Constantinescu care glorificau munca si care, din fericire, mai exista si azi (spre deosebire de cele de pe Palatul Victoria, ale aceluiasi artist, disparute in urma bombardamentelor din 1944).

Fotografia veche a fost realizata in 1943 de catre neamtul Willy Pragher si suprinde imobilul UGIR pana sa ii fie adaugat un bloc comunist in partea dinspre bulevardul Magheru. In prezent, fatada cladirii UGIR poate fi admirata doar pe bucati, in functie de campaniile publicitare derulate. :)

2 comentarii:

Chirca spunea...

Ne place blogul vostru!
Cat despre cladire, care la un moment dat credem ca a adapostit IDT (Institutul de Documentare Tehnica), parca arata mai bine in 1943 decat in 2010. Ca sa nu mai vorbim de cablurile marturie a progresului tehnic :(

armyuser spunea...

Trist destinul acestui imobil!

Am publicat ceva legat de blocurile vecine, aici.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket