marți, 16 februarie 2010

Bucuresti - Ateneul Roman

marți, 16 februarie 2010

Bucuresti - Ateneul Roman

Inainte de a fi o cladire, ”Ateneul Roman” a fost o societate culturala infiintata in vreme lui Alexandru Ioan Cuza de catre cativa intelectuali romani.

Apoi a aparut firesc nevoia unui sediu, iar atentia a fost indreptata catre un loc destul de central care apartinea familiei Vacarestilor. Deja in acel spatiu se incepuse constructia manejului patronat de catre „Societatea Equestra Romana” (sau, conform lui Bacalbasa, cladirea ar fi fost destinata unui circ). De aici se explica forma circulara a Ateneului, la baza sa fiind fundatiile de piatra destinate acelui manej (arena unde se invata calaria).

Constructia propriu-zisa a inceput in 1886, iar o parte din bani au provenit din colecta ”Dati un leu pentru ateneu!”. Arhitectul acestei cladiri este francezul Albert Galleron.

Daca de cutremure a scapat neafectata, bombardamentele din vara lui 1944 i-au produs mari stricaciuni, dar cladirea a fost renovata.

Un detaliu destul de interesant de pe fatada clasica a constructiei il reprezinta cele 6 mozaicuri despre care a scris Radu Olteanu.

3 comentarii:

Raiden spunea...

De remarcat cum la sistematizarea Gradinii Ateneului in anii '30 aleea centrala a disparut, fiind inlocuite de cele doua alei laterale, existente si astazi.

Intrebarea la care nu gasesc raspuns: ce e cu patratelul din fronton??

armyuser spunea...

Şi după "scamatoria" cu aleile, peluza s-a mai şi scurtat, ca să facă loc la maşini. De remarcat restaurarea de care s-a bucurat ateneul în ultimii ani, cu toată acustica mediocră a sălii mari.

Pătrăţelul o fi pentru acces pe cornişă, agăţat publicitate, curăţat urmele de păsări etc.

Lucian Vasile spunea...

Raiden, nu am observat disparitia aleei. Si tind sa cred si eu ca patratel acela este pentru agatat steaguri/ceaceafuri/anunturi/bannere...

Armyuser, aidreptate. Nu intelegeam de ce Ateneul de azi este mai mare ca dimensiune, in poza. Aveam senzatia ca pozasem din pozitia potrivita.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket