luni, 20 iulie 2009

Mănăstirea Nămăieşti

luni, 20 iulie 2009

La câţiva kilometri nord-vest de Câmpulung Muscel, se află Mănăstirea Nămăieşti. Situată într-o zonă de un pitoresc deosebit, o zonă cu străvechi urme istorice. Date exacte în legătură cu întemeierea mănăstirii şi a bisericii săpată în piatră nu se cunosc. Însă, legendele transmise oral, din moşi strămoşi, în satul Nămăieşti, pomenesc chiar de numele domnitorului Negru Vodă. Tot tradiţia ne povesteşte şi despre ctitorul anonim al bisericii: Se zice că unui cioban i s-a arătat în vis Maica Domnului care i-a spus: "Scoală-te, sapă sub tine şi vei găsi o icoană într-o bisericuţă de piatră. Trezindu-se din acest vis ciobanul începu să sape cu râvnă şi după trei zile şi trei nopţi dădu de o bisericuţă de piatră, în formă de peşteră, cu icoane şi odoare bisericeşti. Se spune că pe aceste locuri icoana a fost adusă de Sfântul Apostol Andrei, care a propovăduit pe aceste meleaguri.
În această zonă, oprindu-se în dreptul unei grote unde se zicea că ar trăi un preot păgân.În dorinţa de a-l creştina pe acesta, Sfântul Apostol Andrei ar fi intrat în grotă, mai spune legenda, dar negăsind pe nimeni le-ar fi spus celor cu care călătorea: "Nemo est" (Nu este nimeni), de unde şi numele de Nămăieşti. A lăsat însă icoana în această grotă, în partea de nord, aproximativ în acelaşi loc în care se află acum în biserica mănăstirii.

“Legenda spune că o icoană a fost găsită într-o scobitură din vârful stâncii. Această miraculoasă întâmplare a generat o cercetare mai amănunţită; s-a săpat mai jos şi curând s-a descoperit o cavernă de o mărime suficientă care să-i permită transformarea într-o biserică mică. În timp ce schiţam exteriorul acestei construcţii, am văzut o călugăriţă îngenunchind pe punctul de pe piatra neagră în locul unde icoana fusese găsită; se apleca fără încetare, făcându-şi semnul crucii în timp ce se apleca”. (Mrs. (Mary Adelaide) Waker, “Untrodden Paths in Roumania”, London, 1888, pp 243-252. Traducerea din limba engleza a fost facuta de prof. Paula Malancu.)

4 comentarii:

Raiden spunea...

Se vad modificarile suferite de fatada - acum, coloanele sunt "la vedere"!

Chiar a innebunit toata Romania? Ce e cu moda asta nebuneasca sa inchidem pridvoarele lacasurilor de cult cu TERMOPANE?? Adica n-a murit lumea secole de cald sau de frig si moare acum, nu?

Stefan spunea...

Ce misto ! In imaginea veche sunt niste copii cocotati pe stanca din stanga imaginii. Aia sa fie stanca neagra ? Era eveniment, nu gluma, tragerea in poza. Cand e luata prima imagine ?

mihaimanole2001 spunea...

Fotografia veche este din anul 1910. Da aceea este stanca, daca te uiti in partea dreapta a manastirii stanca se continua... tot interiorul manastirii este din stanca, si-mi place ca l-au pastrat asa, nu l-au tencuit, chiar ma mir, cu toate modernizarile si termopanele

gabita spunea...

am fost anul trecut la aceasta manstire,am locuit doua zile la maicute,nu va puteti imagina ce puteri miraculoase are aceasta icoana,le recomand cu credinta si caldura tuturor credinciosilor sa viziteze macar o data in viata aceste locuri atit de incarcate spiritual;le multumesc din suflet maicutelor pentru sfaturile si povetele primite,cu drag gabriela soare-bucuresti

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket