marți, 17 martie 2009

București - Blocul Carlton

marți, 17 martie 2009

Bucuresti - Blocul Carlton

Am vorbit în urmă cu ceva vreme despre Bulevardul Magheru, mai exact despre zona clădirii Creditului Minier. Astăzi vom trece strada și vom vorbi de Blocul Carlton și de zona adiacentă.

Aflat la intersecția bulevardului cu Strada Regală, imobilul Carlton (se vede firma la ultimul nivel) a fost mândria arhitecturii moderniste interbelică din București, atât datorită arcelor de beton armat pe care se sprijinea clădirea, cât și datorită înălțimii șocante pentru o capitală încă puternic tradiționalistă - 14 etaje! La parter avea o sală de cinema frecventată în epocă de tinerii boemi, dar cu ceva mai mulți bănuți în buzunar. Clădirea a căzut la cutremurul din 10 noiembrie 1940, martorii relatând o scenă terifiantă: aripa mai scundă a imobilului s-a prăbușit foarte repede, tasând toate palierele, iar turnul s-a rupt de la jumătate, ca mai apoi să se prăvălească peste bulevard. Au fost doar 2 supraviețuitori, din peste 150 de oameni.

În continuarea blocului Carlton, spre Universitate, încă mai există un block-haus de un rafinament atipic pentru București (partea stânga a imaginilor). Am avut norocul să intru într-un apartament din această clădire și nu pot să îmi ascund uimirea față de eleganța interbelică a acestui imobil. Apartamentele au 5 camere (unele cu intrări duble), cu 2-3 holuri, cu o baie cât o cameră de apartament socialist, cu un plan general foarte original și surprinzător... Din punctul meu de vedere, foarte subiectiv, o clădire foarte, foarte interesantă.

Și ca să închei cu o amintire, mai exact o poveste publicată de Jurnalul Național și pe care am regăsit-o, într-o formă ușor diferită de cum o știam, aici. Rezumând, e vorba de un cuplu, la sfârșitul anilor 30, care locuia în Blocul Carlton. El, fiind militar, este trimis pe granița de răsărit, iar ea rămâne singurică. Acea femeie era o fire mai iubăreață și, fiind singurică mai multă vreme, a început să-și înșele soțul. Acesta află, cere permisie, se întoarce în București și o surprinde în timpul actului sexual. Scoate pistolul, trage un glonț spre ea, apoi încă un glonț în capul său, sinucigându-se. Soarta a făcut să nu își nimerească soția. Iar gura lumii spune că tot soarta a făcut ca femeia adulteră să moară la scurtă vreme după aceea, la fatidicul cutremur.

UPDATE: Am corectat si imbogatit articolul. Noua versiune poate fi citita pe Bucurestii Vechi Si Noi.

1 comentarii:

Unknown spunea...

Block-haus-ul e o aripa a blocului Carlton.
Prabusirea turnului de colt nu a antrenat si aceasta sectiune.
Din cibnism, economie si delasare, cladirea a fost lasate asa, cu toate viciile constatate.
Si e adevarat, planimetria interioarelor este impresionanta, Carlton fiind un imobil "de lux"
Circulatiile (separate pentru stapanii casei si personal) sunt insa un lucru banal. Pur si simplu asa se proiecta orice la vremea aceea: doua scari, doua usi de acces, camere formale,pentru stapani (doua pana la 5-6) si camarute mici si multe pentru personal..

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket